milinda-prashna

2018/12/19 – ලංකාදීප

අඩු ආදායමක් උපයන, දුප්පත් ජන කොටස ගේ ආයු කාලය සාපේක්ෂව අඩු බව පර්යේෂණ වාර්තාවකින් අනාවරණය වී තිබේ. බි‍්‍රතාන්‍යයේ පර්යේෂණ ආයතනයක් 2001 වසරේ සිට 2016 දක්වා ලන්ඩන් හි වාර්තා වූ මරණ මිලියන 7.65 ක දත්ත ඇසුරු කරගෙන මෙම පර්යේෂණය කර ඇති බව හෙළිවේ.

දුප්පත් ජනතාවගේ ආහාර පාන, සෞඛ්‍ය, නවාතැන්, අධ්‍යාපනය ඇතුළු අංශ වල පවතින නොයෙක් විෂමතා ගැන අපට අවබෝධයක් තිබේ. මෙම අඩුලූහු`ඩුකම් ආයුකාලය කෙරෙහි බලපෑමක් ඇති කරන බව සැකයක් නැත. බි‍්‍රතාන්‍ය පර්යේෂණයෙන් කරන හෙළිදරව්ව වැදගත්ය. සමාජයේ පවතින පවතින දුබලතා තේරුම් ගැනීමට එය ප‍්‍රයෝජනවත් වෙයි.

බි‍්‍රතාන්‍ය පර්යේෂණය අනුව 2016 අවුරුද්දේ දී දුප්පත් කාන්තාවන්ගේ සාමාන්‍ය ආයු කාලය වසර 78.8 කි. පොහොසත්ම පවුල් වල කාන්තාවන්ගේ ආයු කාලය වසර 86.7 ක් බව දැක්වෙයි. දුප්පත්ම පිරිමි පාර්ශවයේ ආයු කාලය සාමාන්‍යයෙන් අවුරුදු 74.0 කි. පොහොසතුන්ගේ එය වසර 83.8 බව ප‍්‍රකාශ වෙයි. මෙම පර්යේෂණය අනුව ප‍්‍රතිකාර වලින් සුවපත් කරගත හැකි හෘද, පෙනහලූ, පිලිකා හා මානසික රෝග තත්ත්ව වලට දුප්පතුන්ට නිසි ප‍්‍රතිකාර නැත. එය අඩු වයසකින් ජීවිතක්ෂයට පත්වන හේතුවකි. දුප්පතුන්ගේ අතට ලැබෙන ආදායම අඩුය. එය පෝෂ්‍යදායී ආහාර ලබා ගැනීමට බාධාවක් වී තිබේ. රෝගී තත්ත්වයක් ඇති වූ වහා වෛද්‍ය වියදම් හා පරීක්ෂණ වාර්තා වලට විශාල වියදමක් දරන්නට සිදුවෙයි. ඖෂධ සඳහා දරන්නට සිදුවන වියදම ද දරාගත නොහැකි එකකි. ඒ අනුව පොහොසතුන් වැඩි ආයු කාලයක් ගත කිරීමට හේතුව ඉතා පැහැදිලිය.

පසුගියදා ජපානයේ අගමැතිවරයා අනාවරණය කරන ලද පරිදි එරට වර්තමානයේ උපත ලබන දරුවන්ගෙන් හරි අඩක් අවුරුදු සියයක් ජීවත්වනු ඇත. එය එක පැත්තකින් එරට වෛද්‍ය විද්‍යා දියුණුව පෙන්වයි. සෞඛ්‍ය පහසුකම් ගැන අඟවයි. අනෙක් පැත්තෙන් වැඩිහිටියන් රැුකබලා ගැනීමට ඇති පසුබිම ගැන අනාවරණය කරයි.

බි‍්‍රතාන්‍ය අනාවරණය සහ ජපානයේ වැඩි ආයු අපේ්ක්ෂාව ශ‍්‍රී ලංකාවේ ජීවත්වන පොදු ජනතාවට ඉතා වැදගත් පසුබිමක් පෙන්වා දෙයි. සමාජ විශමතා ජීවිතයට බලපාන අන්දමය. බි‍්‍රතාන්‍යයේ මෙන් දුප්පත් පොහොසත් බේධය ජීවත්වීමට බලපාන ආකාරය ගැන සොයා බලන්නට මෙරට පර්යේෂණ වලට සමත්කමක් ලැබී නැත. ජපානයේ මෙන් සෑමදෙනාම නිසි පරිදි රැකබලා ගැනීමට ඇති හැකියාව අඩුය.

මෙරට පොදු ජනතාවගේ ආහාර පාන රටා සෞඛ්‍යයට නොගැලපේ. එලවලූ හා පලතුර බහුලව ආහාරයට ගන්නැයි පෝෂණ වේදීහු කියති. මාලූ, ධාන්‍ය, කිරි ආහාර ගැන පවා උපදෙස් තිබේ. නිසි ශරීර සුවතාව උදෙසා නිතර ව්‍යායාම වල නිතරවීම වැදගත් බව පෙන්වා දී ඇත. රෝග වලක්වා ගැනීමට ගත යුතු මග ගැන ජනතාවට වැටහීමක් තිබේ. නමුත් ආර්ථික තත්ත්වය අනුව ජීවත්වීම දුෂ්කරය. එදිනෙදා අවශ්‍ය ආහාර පාන අවශ්‍යතා ඉතාම අරපරෙස්සමෙන් කරගන්නට අපට සිදුවී ඇත. මැදි ආදායම් ජනකොටස අධික කාර්ය බහුලය. වැඩි දෙනෙක් පිටතින් පිසූ ආහාර ගන්නට නැඹුරු වී ඇත. එවැනි පසුබිමක් තුළ බි‍්‍රතාන්‍යයේ අධ්‍යයනයේ ප‍්‍රතිඵල මෙරටට ගැලපෙන බව ද තේරුම් ගත යුතුය.

රට පුරා ඇති රජයේ රෝහල් හා පුද්ගලික අංශයේ රෝහල් වල අති පහසුකම් ගැන සාමාන්‍ය අවබෝධයක් අප සියළු දෙනාටම ඇත. ජන සමාජයේ කොටසක්  ඕනෑම වියදමක් දරා හොඳ ප‍්‍රතිකාර බලන්නටත් ආදායම අඩු ජන කොටස ප‍්‍රතිකාර පතා බලාපොරොත්තු ලැයිස්තුවේත් සිටින විට ප‍්‍රශ්නයක් ඇති බව පැහැදිලිව පෙනේ.

මෙම පරතරය තුනී කිරීම හොඳ පාලනයකින් අපේක්ෂා කෙරේ. සෑම ජන කොටසකටම අඩු වියදමකින් මූලික අවශ්‍යතා සම්පාදනය කරගත හැකි විය යුතුය. පෝෂ්‍යදායක ආහාර වේලක් ගැනීම, මූලික සෞඛ්‍ය පහසුකම් ලබා ගැනීමට ඇති හැකියාව රට ඉහලට ඔසවා තබන බව දැක්වීම අවශ්‍යය.