milinda-prashna

2017/12/06 – ලංකාදීප

නගරයේ ජීවත්වන පිරිස අතරින් කිසියම් පිරිසක් පොළට යන්නට කැමැතිය. ගමෙන් එකතු කරන ලද අල, පලා,පලතුරු සහ ධාන්‍ය මිල දී ගත හැකි හෙයින්ය. දුර බැහැර ප‍්‍රදේශ වලින් එකතු කරගත් ද්‍රව්‍ය රැගෙන නගරයේ පොලට එන වෙළඳුන් ගෙන් යමක් මිල දී ගත් එම පාරිභෝගිකයෝ ආහාර වේල ගැන සතුටට පත් වෙති. නගරයේ සුපිරි වෙළඳ සැල් ද සම්ප‍්‍රදායික ආහාර වර්ග අළෙවි කරන තීරණයට පැමිණ ඇති බව පෙනේ. තම මතකයේ ඇති පැරණි දුලබ ආහාර පාන වර්ග කෙසේ හෝ හෝ සොයාගෙන අනුභව කරන්නට අකමැති කිසිවෙකු නැත. මෙරට පමණක් නොව ලෝකයේ සෑම රටකම පාහේ සම්ප‍්‍රදායික ආහාර වර්ගවලට අලූත් ඉල්ලූමක් ලැබී තිබේ.

සම්ප‍්‍රදායික ආහාර වර්ග වලට පාරිභෝගිකයන්ගෙන් ඉල්ලූමක් ලැබෙන්නේ ඇයි? එම ආහාර සිරුරට අහිතකර දෙයින් තොර ස්වභාවික ඒවා හෙයින්ය. රසවත් සහ පෝෂ්‍ය ගුණයෙන් අනූන බැවින්ය. මහා පරිමාන ආහාර නිපදවන හා ඒවා අළෙවියෙහි නිරත බලවත් සමාගම් නොයෙක් දුර්මත පතුරවමින් සිටි බවට මෑත කාලය තුළ චෝදනා එල්ල වී තිබේ. එකිනෙකා පරයමින් තම නිෂ්පාදන වලට වැඩි වෙළඳාමක් සොයා ගැනීමට සමාගම් කටයුතු කර ඇති බව ජාත්‍යන්තර වාර්තා පෙන්වයි. ශරීරයට නුසුදුසු සීනි ගැන අහිතකර නොපෙන්වා අනෙක් දේ ගැන මත ඇති කරන්නට සමාගම් මෙහෙයවා ඇත. බිත්තර වැඩිපුර ආහාරයට නිසුදුසු බව පමණක් නොව පොල්තෙල් අගුණ බවට ද ප‍්‍රචාරය කරන්නේ අනියමින් වෙළඳ පොල වාසි තකා බව අනාවරණය වී තිබේ. පර්යේෂණ වාර්තා අනුව සීනි යනු වසංගතයකි. රස යෙදු නවීන සකස් කළ ආහාර ශරීරයට නුදුසුදු බව ප‍්‍රකාශ වෙයි. දිගින් දිගටම පරිභෝජනය කරන නොගැලපෙන ආහාර රටා හෙයින් බෝ නොවෙන රෝග පැතිර යමින් තිබේ. ආහාර වලට කරන වියදම මෙන් දෙතුන් ගුණයක් සෞඛ්‍ය වෙනුවෙන් වියදම් කරන්නට සිදුවී ඇත.

එවැනි පසුබිමක් තිබිය දී, අමතක කර ඇති ආහාර භෝග නැවතත් අනාවරණය කර ගැනීමේ ව්‍යාපාරයක් බි‍්‍රතාන්‍යයේ චාල්ස් කුමරු ආරම්භ කර ඇත. වසර 2050 වන විට බිලියන 9.8 ක්  පමණ විය හැකි වෙතැයි බලපොරොත්තු වන ලෝක ජනගහනයට අවශ්‍ය ආහාර නිපදවීමේ අභියෝගයට සමාන්තරව මෙම ප‍්‍රයත්නය ආරම්භ කර ඇති බව ජාත්‍යන්තර මාධ්‍ය වාර්තා කරයි. අමතක කර ඇති ආහාර විශේෂ නැවත මතු කරගෙන යහපත් නිෂ්පාදන අළෙවි කරන වෙළඳ පොළ ක‍්‍රමයක් ඇති කළ යුතුයැයි තීරණයකට පැමිණ ඇත. හිතකාමී ආහාර භාවිතයෙන් ජනතා අභිවෘද්ධිය අපේක්ෂා කිරීම විද්වතුන්ගේ අපේක්ෂාව වී තිබේ.

ශී‍්‍ර ලංකාවේ නොයෙක් සංවිධාන මෙරටින් අතුරුදහන් වෙමින් පවතින ආහාර භෝග සංරක්ෂණයෙහි නිරතය. එය අගය කළ යුතුය. පැරණි භෝග සුළු වශයෙන් හෝ වගා කරමින් සිටී. වී වර්ග, අල බතල, එලවලූ හා ධාන්‍ය වර්ග ඒ අතර තිබේ. පලතුරු සහ පලා වර්ග ද සෑහෙන ප‍්‍රමාණයකි. වර්තමාන පරපුර නම පවා නොදන්නා ආහාරයට ගත හැකි බොහෝ දේ ලක් පොලවේ පවතින බව සඳහන් කළ යුතුය.

මෙරට මුතුන් මිත්තන් ආහාරයට ගත් ද්‍රව්‍ය එයින් ලැබූ ශක්තිය හා නිරෝගීකම ගැන සිහිපත් කිරීමට ද මෙය අවස්ථාවකි. විද්‍යාත්මක පර්යේෂණ වලින් තොරව පවා ඇඟට ගුණදායක ආහාර ගැන අවබෝධයක් පැවැතියේ භාවිතාවෙන් ලැබූ අත්දැකීම් අනුවය. අනවබෝධයෙන් සහ සමාගම් වල ප‍්‍රචාරණයට නැඹුරු වී නූතන පැකැට් කළ දේ අනුභවයට හුරු වී සිටින ලාංකිකයන් අප අවට සිදුවන දේ ගැන අවබෝධයකින් පසු විය යුතුය.

වෙළඳ පොල සිදුවන ආහාර අළෙවි යාන්ත‍්‍රණය කිසියඹ් ග‍්‍රහණයකි. එයට එපිටින් ඇති සම්ප‍්‍රදායික ආහාර වල යහපත හා ගුණදායක බව ගැන හිතන්නට අවශ්‍යය. රටට අනන්‍ය ආහාර වර්ග ගැන පවතින ඇතැම් දුර්මත දුරු කළ යුතුය. මෙරට පැවැති ආහාර සංස්කෘතිය ගැන නැවත අධ්‍යයනය කර ඒවා සොයා යාම ගැන අලූත් ආකල්ප අප ඇති කර ගැනීම සුදුසුදුය.